15/01/'22: De Purperkoet bij Alblasserdam

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 22:30

Vanmiddag ben ik ook de purperkoet die al enkele weken in het natuurgebied bij de Molens van Kinderdijk/Alblasserdam zit, gaan bekijken en fotograferen. 

De purperkoet (Porphyrio porphyrio) is een vogel uit de familie van de rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae). De vogel komt in Europa slechts voor in SpanjePortugalCamargue in Zuid Frankrijk en op Sardinië. In België werd de soort voor het eerst waargenomen in oktober 2021 in Zoutleeuw, in Nederland voor het eerst in december 2021 in Kinderdijk.

De purperkoet wordt zeer groot, van 38 tot 50 centimeter. Hij heeft een glanzend donkerblauw en paars verenkleed met en grote dikke felrode snavel en lange, felrode poten met lange tenen. Verder heeft hij een felrood schild op het voorhoofd en witte onderstaartdekveren. Juveniele vogels zijn grijzer, hebben een doffer verenkleed en hebben een grijzere snavel en poten. Purperkoeten zwemmen niet graag, maar ze klimmen in het riet of rennen over de grond. In de vlucht zijn ze te herkennen aan de bungelende poten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.